- 4 Ağustos 2020
KYK Yurt Asil ve Yedek Liste Nedir? Yedek Listedekilerin Yapması Gerekenler
Asil ve Yedek Liste Nedir ?
İstanbul’dan örnek vererek açıklayayım. İstanbul’da 7 devlet üniversitesi ve 20 den fazla da özel üniversite var.Bu konu için özel üniversiteleri hiç saymasam bile olur çünkü çoğunun ya kalacak yer problemi yok olsa bile devlet yurdunda değil özel yurtta kalırlar. ( Tabi bu hepsi için geçerli değil ) Neyse devam edeyim; bu üniversiteleri her sene onbinlerce öğrenci kazanıyor ve bunların büyük çoğunluğu belki de hepsi doldurdukları formda ” Yurt İstiyorum” seçeneğini işaretlemiştir ama şöyle bir sorun var, İstanbul’da onbinlerce öğrenciyi barındıracak kapasitede yurt yok. Şimdi elimizde olan bilgilere bi bakalım; İstanbul’u kazanmış onbinlerce öğrenci, bunların hemen hepsi yurt istiyor ve hepsinin kalabileceği kapasite de yurt yok. Devlet ( KYK) bu durumda liste hazırlıyor; Asil Liste ve Yedek Liste. Bu liste bell bir kritere göre hazırlanıyor, en azından ben öyle sanıyorum. Bence başlıca kriterler;
- Kişinin maddi durumu ( Bu maddi durum daha detaylı bir şekilde açılabilir )
- Kazandığı yerden uzaklığı
Bu kriterlere baktıktan sonra KYK ‘nın sistemi mevcut yurt kapasitesi kadar kişiyi içeren bir liste oluşturur. Bu listedekiler yurtta kalmaya hak kazanların listesidir. Bilindik adıyla Asil Liste
Tabi onbinlerce kişi bu asil listeye giremez yani bir yurda yerleştirilemez bu durumda geriye kalanlarda durumlarına göre bir sıraya koyulur ve Yedek Liste adında listelenir.
Yedek Listedekilerin Yapması Gerekenler
Yedek listedeyseniz biraz beklemeniz gerektiğini fakat bu durumu sıkıntı yapmamanız gerektiğini söyleyeyim.
İlk olarak asil listedeki kişilerin kayıt yaptırma süresinin dolmasını beklemeniz gerekiyor. Onların kayıt yaptırıp yaptırmamasına göre kalacak olan boşluklara göre yedek listeden kişiler asil listeye alınır. Tabi bunun bir süresi vardır ve bunları iyi takip etmeniz gerekir.
Birçok kişi özellikle büyük illerdekiler yurtlara kaydolmuyor. Bunun birkaç sebebi var. Örneğin İstanbul’daki bir kişi Ankara, İzmir gibi illerdeki üniversiteleri de yazdığından ve o illeri kazanması durumunda yurtta kalması gerekeceğinden “Yurt istiyorum” seçeneğini işaretliyor fakat sonuçlar açıklandığında bir bakıyor ki İstanbul’u kazanmış. Bu durumda kişi yurtta değilde evinde kalıyor. Tabi bu tür sebepler daha da sıralanabilir, en basit örneği bu bence.
Beklemeniz gerektiğini söyledim fakat bu bekleme süresinde sokakta yatacak değilsiniz. Bunu KYK’da bildiği için Misafir Öğrenci diye bir kavram çıkarttı. Misafir öğrenciler KYK’ya ait ve kapasitesi müsait olan yurtlarda günlük kalma ücretini vererek kalabiliyor. Bu ücretler öyle uçuk fiyatlar değil tabi ki. 5-10 TL arasında birşeydi ( 5′e daha yakın ) Sizde eğer yedek listedeyseniz size yurt çıkana kadar misafir öğrenci olarak kalabilirsiniz.
Yedek ve Asil liste bölge müdürlüğünün panosuna asılır. Aynı şekilde bu liste güncellemeleri de buraya asılır
Özet
Yedek listedeyseniz ilk yapacağınız şey, bulunduğunuz ildeki yurtkur bölge müdürlüğünü arayıp “önce ki senelerde en son kaçıncı yedeğe yurt çıktı ?” sorusunu sormanızdır. Verecekleri cevaba göre kendinizi rahatlatabilirsiniz.
kaynak: egitim.haber.pro
Twitter’dan bize ulaşan Hukuku Öğrencisi – Hukuk Öğrencisi @mu_hukukogrenci
Dün İstanbul KYK Bölge Müdürlüğünü aradım ve geçen sene yedek sırasından yurtlara alımın 8 ayda 5000. yedeğe kadar ulaştığını öğrendim.İstanbul’da veya herhangi bir ilde okuyan arkadaşlar KYK yurtlarından 1000-2000 gibi yedek sıralarında olunca özel yurtlarla sözleşme imzalayıp fark etmeden sıraları geldiğinde KYK şansını kaybedecek.
Şimdi öğrenciler 1000. Yedekte olduğunu görünce kyk çıkmaz diyerekten özel yurtlarla sözleşme yapıyorlar.Sözleşme yapınca da haliyle yurtlarından çıkamıyorlar.Ve sözleşme gereği para ödemek zorunda kalıyorlar.
Özel yurtlara geçmeden önce öğrencilerin ilgili kyk bölge müdürlüğünü arayıp geçen sene kaçıncı yedekle kapattığını öğrenmeleri daha sağlıklı karar almalarına yardımcı olur.